Sund och stark i sommar

Livsstilscoachen Trine Berge driver en hälsoblogg och sitt företag Supernature som är störst i Skandinavien på superfoods. Vi bad Trine dela med sig av sina bästa tips som ger dig en stark och sund sommar full av energi. Låt dig inspireras av Trines sunda livsstil!

Hur kan jag boosta min hälsa under sommaren?
– Starta dagen med en grönsaksjuice som innehåller sommarens ljuvligaste grönsaker eller en supersmoothie med färska, nyplockade bär. Kom ihåg, bären innehåller mindre socker och mer näring än frukt! Ta dig tid att göra yoga i 20 minuter med andningsövningar och fokusera på glädjen i livet! Får du till allt det här har du en perfekt bas för att kunna njuta av sommaren och skapa minnen för livet!

Vad kan jag göra för att hålla igång mina träningsrutiner under sommaren?
– Var kreativ och ta reda på vad som finns att göra där du är och vad du kan behöva ta med dig på semestern. Känner du ett behov av att komma ner i varv och ladda batterierna ska du inte tvinga dig själv att jogga, utan snarare välja enkla yogaövningar eller enkel styrketräning. Är du på semester, är det lätt att göra några övningar på stranden eller gräsmattan, till exempel situps, planka eller ta en rask joggingtur. Du kommer långt med 30 minuters träning om du inte vill komma bort från dina rutiner.  

Hur ofta bör jag träna om jag vill hålla mig i form? 
– Fyra gånger i veckan eller mer rekommenderas om du vill komma i toppform. Jag gillar att ha en mängd olika träningsformer, jag tränar både yoga, styrketräning och konditionsträning. Om du reser eller inte kan ta dig till gymmet kan du göra ett enkelt träningsprogram som du kan använda dig av var du än är. Ta reda på vilken typ av träning som passar dig, vad du vill uppnå och hur du ska ta dig igenom din planerade träningsvecka. Jag har hittat några favoritinstruktörer som jag vet kommer att få mig ur soffan och in i gymmet.

Vad kan jag äta för att få mer energi och hålla mig ung?
– Livsmedel som inte är tunga och som ger dig mer energi. Raw food och superfoods som inte är bearbetade eller upphettade över 42 grader, innehåller mycket näringsämnen och enzymer som hjälper kroppen att både att ta upp näring och bryta ner maten lättare.(Redaktörens anmärkning: framförallt frukt och grönt som innehåller massor av antioxidanter som skyddar cellerna!) Alger och vetegräs innehåller mycket mineraler och framför allt verkar alkaliska och avgiftande vilket är viktigt för att hålla sig ung. Bra fetter är viktiga och särskilt viktigt är de essentiella fettsyrorna Omega 3, 6 och 9. (Redaktörens anmärking: Dessa fettsyror finns bland annat i fet fisk eller i särskilda kosttillskott.) Se till att använda dig av kallpressade oljor. Välj alltid bra råvaror och helst ekologiskt. Hälsa är det mest värdefulla du kan investera i. En extra bonus är att du både känner dig yngre och vackrare!

Kan du dela med dig av några fler tips om jag vill leva ett friskare och mer energiskt liv?
– Förutom att äta hälsosamt och hålla dig i rörelse, är mitt bästa hälsotips att ha ett bra liv fyllt med glädje och ett öppet sinne. Oroa dig inte allt för mycket att allting ska vara så perfekt. Lär dig att uppskatta allt som fungerar i ditt liv, och de små glädjestunderna i livet. Balans och tacksamhet är min religion!

 

Words by: Photographs by: Trine Berge