SummerTastes

En smak av sommaren

Ät sunt nu och må bra resten av året...

Solen skiner (förhoppningsvis), semestern är planerad, eller så har du kanske redan haft semester? Du tillbringar mer tid utomhus, rör på dig mer och äter hälsosammare mat. Eller hur? Vi på Oriflame har tänkt på det här, vi skulle vilja dra nytta av dessa sköna sommarvanor och ta med dem in till hösten, med en ny stark kropp och en positiv attityd.

Med detta i åtanke, frågade vi experten Akcelina Cvijetic, en hälsospecialist från Londons berömda Harley Street – där elitens bästa skönhets- och hälsokliniker huserar.  Hon använder sig av en vetenskaplig teknik där hon kombinerar kostterapi, Neuro Lingvistisk Programmering (NLP) och livsvägledning för att åstadkomma varaktiga livsstilsförändringar för sina klienter (som är allt från kungligheter till Hollywoods toppelit). Vi lånade 15 minuter av hennes fullspäckade schema för att få några goda råd ...

Varför är sommaren en bra tid att börja med hälsosamma matvanor? 
Vädret är bättre och du får extra motivation i och med semestern. Affärerna är fulla med färska grönsaker och frukter, som är underbart närande och uppfriskande vid den här tiden på året. Frossa i sallader och färskpressade grönsaksjuicer är mitt bästa råd. De är lätta att göra och fullspäckade med hälsosamma nyttigheter. Med tanke på alla juicebarer som finns lite överallt och restauranger som erbjuder goda sallader så finns det egentligen ingen ursäkt.

Tips: När du beställer in en juice, se till att du väljer en grönsaksjuice istället för fruktjuice då fruktjuice kan innehålla mycket socker. För att göra grönsaksjuicen mer tilltalande, lägg i en bit frukt, såsom ananas eller grönt äpple.

Kan du ge oss en snabbkurs i vilken mat som är bäst att äta vid den här tiden på året?
Se till att din sallad innehåller protein av bra kvalitet eftersom dessa livsmedel kommer att hålla dig mätt längre. Välj mellan: kyckling (helst ekologisk), kalkon, magert rött kött (helst från gräsbetande djur), fisk, skaldjur, ägg, bönor, linser, champinjoner, ost, groddar, quinoa, nötter och frön. Tillsätt sedan olika färgade, råa grönsaker så att du har en regnbåge på din tallrik. Dessa två enkla tips kommer att göra det möjligt för dig att skapa en mängd olika recept och nära din kropp med många olika näringsämnen.

Vilka är de bästa livsmedlen för att ge hud, hår och naglar en boost och bibehålla den där sommarglöden?
Gröna juicer är mitt bästa tips för vackert glödande hy och glansigt hår. Du kommer att känna dig lättare och full av energi. En kombination av spenat, gurka, avokado, selleri och ananas är så gott och boostar verkligen din skönhet. I kombination med det kan du äta livsmedel som är rika på essentiella fettsyror: avokado, fet fisk, pumpa- och solrosfrön, nötter och oljor. Frukt och grönsaker som är rika på C-vitamin är viktigt för kollagenbildningen så se till att kiwi, paprika, jordgubbar och citroner alltid finns med på din meny.  

När är det okej att äta ett mindre hälsosamt mellanmål eller två?
Ett par tuggor av en dessert eller en chokladkaka är egentligen allt du behöver. Nyckeln är att äta med måtta och tänka smart. 

Varför är inte de trendiga dieterna alltid det bästa valet om man vill upprätthålla självförtroende och välbefinnande?
Dessa dieter innebär ofta att man får avstå från någonting vilket gör att du bara blir ännu mer sugen på just det. Som ett resultat av detta tvingas kroppen gå in i ett fettlagringsläge, och när du väl slutar med dieten försvinner oftast resultatet. Ge kroppen näringsrik mat, så behöver du aldrig gå på en diet igen!

Med detta i åtanke, hur kan vi ta med oss sommarkänslan, och alla dessa goda vanor efter semestern också?
Jag tror att det handlar om att uppskatta vår kropp mer, och fokusera på de fördelar som bra matvanor ger oss - energi, vitalitet, bra hud, hår och hälsa. Utveckla goda vanor genom att fokusera på att skapa en varierad kost och en balanserad livsstil. Här är mina fem bästa tips på hur du kan göra det lätt och enkelt:

  1. Se till att det första du lägger på din tallrik, hemma eller på restaurang, är protein. Protein är grunden till framgångsrik viktminskning och styrka.
  2. Ät näringsrik mat - soppor, bönor och linser, kött med grönsaker. Då håller du hungern borta och undviker att falla för frestelsen att äta kex och andra godsaker till middag.
  3. Inför bra vanor för att göra det lättare att bli av med dåliga vanor. Om du börjar dricka grönt te kommer det att bli lättare för dig att minska ditt intag av kaffe.
  4. Utveckla dina matkunskaper och använd dig av sunt förnuft. Få till hälsosammare versioner av dina favoriträtter för att göra det enkelt för dig själv. Till exempel kan du byta ut den panerade köttbiten med pommes frites till grillat kött med grönsaker.   
  5. Drick dig till en smalare och vackrare kropp. Börja morgonen med att dricka varmt vatten med citron och ingefära, för att ge kroppen en bra start på dagen. Drick även mycket vatten under dagens gång.
Photographs by: Getty Images