Karin

Stilsäkra Karin Winther

Kulturjournalisten och modeprofilen Karin Winther är aktuell som programledare för tv-serien Von Svenssons kläder som visas på SVT. Vi blev nyfikna på hennes egna mode- och skönhetsstil och passade på att ställa några frågor.

I den nya tv-serien undersöker hon hur vi svenskar klär oss och vad det säger om oss, vår samtid och vårt land. Det är ett program om kläder snarare än mode förklarar Karin. 
"Kläder, till skillnad från mode, är ju väldigt allmängiltigt: kläder har vi ju alla på oss, oavsett om vi anser att vi är intresserade av mode eller inte," säger Karin.

Vad innebär mode för dig? 
– Mode är ett estetiskt uttryck som materialiseras i kläder. Själva definitionen av mode måste alltid innefatta ett element av förändring. Det är dess centrala kärna, men det finns inget som säger hur ofta den förändringen måste ske. Mode kan börja som en perifer subkultur och sprida sig över hela världen, som till exempel hiphop eller grunge.

Var hämtar du inspiration till din egen stil? 
– Jag inspireras av allt möjligt, från personer i min närhet till en karaktär i en film eller ett gammalt Helmut Newton-foto från 1977.

Vilken skönhetsstil kommer du att satsa på i vinter?
– Jag gillar verkligen att se andra experimentera med smink och hår, men själv tenderar jag att hålla mig till en och samma look eftersom jag inte vill ägna så mycket tid åt det varje dag.

Hur ser din signaturlook ut? 
– Jag brukar ha utsläppt hår, på hösten kanske instoppat in en stor scarf eller uppsatt i knut. Sminkmässigt föredrar jag en sotig ögonmakeup i brunt, grått eller svart alternativt suddar jag ut lite kajal runt ögonen och applicerar mascara. På huden använder jag bara en dagcreme och mineralpuder. Jag föredrar att hålla mig till en skönhetslook som jag vet att jag trivs i eftersom jag vill att det ska gå snabbt när jag gör mig i ordning: jag ägnar max tio minuter åt att fixa hår och makeup varje dag.

Hur tar du hand om din hy på vintern? 
– Jag är oerhört dålig på att ta hand om min hy. Eftersom jag har en rätt så torr hudtyp så brukar jag se till att använda mig av en hudcreme med mycket fukt och ganska så hög fetthalt annars blir mitt ansikte alldeles narigt.

Vilken skönhetsprodukt klarar du dig inte utan på vintern? 
– Ett riktigt bra läppcerat för torra läppar.

Dela med dig av ditt bästa skönhetsknep!
– Dränk håret i en riktigt bra hårinpackning och sov sen med den under natten, skölj ur på morgonen. Det här är en bortskämningskur för håret som är magnifik.
Words by: